Tuesday, June 5, 2012

minyak zaiton

Masa pregnant, aku alami alahan pada kulit. Mudah berpeluh dan melekit. Rasa panas sepanjang masa. Rasa nak duduk dalam peti sejuk lama-lama.

Akibat daripada rasa berpeluh dan melekit itu, timbul lah rasa gatal. Lepas tu kulit macam ada ruam-ruam merah, lepas tu jadi hitam. Aku benci.

Puan Lawa kata itu symptom biasa orang mengandung. Semua orang yg pernah mengandung cakap macam tu. Yang aku benci ialah kesan hitam tu.

Aku pergi beli Skin Therapy Oil brand Palmer's, sapu-sapu kat kulit tapi tak berkesan. Sebelum tu aku sapu losyen, lagi hampeh. Puan Lawa kata jangan sapu losyen. Ok aku tak sapu losyen dah.

Lepas tu baru aku teringat aku pernah beli Minyak Zaiton keluaran Mustika Ratu. Mak yang beria-ria suruh beli minyak zaiton ni. Tak sangka jugak minyak zaiton pon boleh sapu kat kulit, ingat buat masak spaghetti je, hehe. Tapi ini minyak zaiton yang dirumus khas untuk penjagaan kulit, bukan buat masak.

Aku sapu lah minyak zaiton ni ditempat-tempat yang gatal dan ada kesan hitam tu. Kena tahan sikit lah sebab dah nama pun minyak, jadi dah tentu kulit pun akan berminyak. Selang 2-3 hari, kulit yang ada kesan hitam tu menggelupas, masa mandi tu gosok-gosok la sikit, kulit mati tu akan tertanggal. Alhamdulillah....aku rasa produk ni bagus. Aku suka.

Satu lagi yang bagusnya, aku dah seminggu tak pakai deodorant, aku gantikan deodorant tu dengan minyak ni. Tau apa kesan? Aku dah tak bau badan sendiri. Aku ni pelik sikit, orang lain pregnant tak boleh bau badan husband lah, bau telur lah, bau orang menumis lah, bau sabun lah. Aku...tak boleh bau badan sendiri. Bongok kan. Tapi itu lah hakikat sebenar. Aku sapu minyak ni menggantikan deodorant, then sembur perfume banyak-banyak. Semalam, aku merayap sorang-sorang kat klcc, aku dah tak bau badan aku sendiri. Syoknya. Macam kelakar plak tak boleh bau badan sendiri. Hahaha.





5 comments:

mrs.ecam said...

oo yeke...bleh gitu ek...x leh bau bdn snri...tp yela peknen ni mmg kdng bnde2 pelik leh jadik...nnti ms perot ko dh mule mngembang or strecth(btol ke ejaan nih...huu) ko leh sapu kt perut gak mnyk zaitun ni tuk kurangkn kegatalan...jgn garu plak perot ko bile gatal...nanges bile ko tngk hasilnyer kang...hikss...

♥ ROS ♥ said...

Bleh try la nnt,.. Pregnt ni byk kulit jd gelap kan :p

j.u.l.i.e said...

rozie: mak aku pon suh sapu...pesanan yg sama mcm ko ckp....jgn garu...nti hodoh perot ko..

ros: cuba la ros,akak pkai minyak ni so far selesa la..kalo siang pkai x byk, tp kalo mlm nk tdo tu sapu lebih sket lah, agknya ni hormon org peknen...lepas brsalin nti back to normal la kot..

liza aziz said...

hehe...betul kata pn julie tu..pakai minyak zaitun je.. tp apekan daya, gatal dia mmg tahap xleh kalau xgaru. xpe..pengalaman tu yg best, dah rasa n kena baru tau. sblm ni mati2 ingat alergik kulit ke apa. yang penting sapu je minyak zaitun kat perut xkira time gatal atau x..sbb insyaallah dia akan elakkan atau kurangkan regangan kulit time perut makin membesar nanti.. n lepas bersalin pun insyaallah kurang.

j.u.l.i.e said...

liza: sama la...ingtkn alergik ke apa,rupanya mmg symptom normal org peknen,nsib baik ada mnyk ni sbg penyelamat..tp utk yg x peknen pon bole pkai,bgus utk kulit..