Monday, August 13, 2012

lamb chop

Aku pegi Carrefour Alamanda, niatnya cuma nak beli balang plastik untuk simpan kuih raya, tapi benda lain pulak yang aku beli.

Lamb!

It's quite cheaper, 5 keping rm30. Kalau makan kat kedai sepinggan lamb dah bape hengget kan. Aku tak pernah masak lamb dan ini adalah untuk pertama kalinya aku cuba-cuba nak memanggang lamb ni. Google resepi, tapi last-last aku ikut resepi yang mak aku bagi.

Lamb Chop.

Bahan-bahan:

Untuk perap daging kambing:

5 keping daging kambing
*4 atau 5 biji bawang besar (bawang besar yang aku guna tak besar sangat)
*5-6 ulas bawang putih
*1" halia
*sedikit lada hitam
*3 sb sos lada hitam
*2 sb madu
*sedikit garam, gula dan serbuk perasa

(Sila blend halus bahan-bahan bertanda *)


Untuk black pepper sauce:
Sedikit butter (untuk menumis)
2 biji bawang besar (potong dadu)
3 ulas bawang putih (potong dadu)
2 sb tepung gandum
sedikit sos cili
sedikit kicap manis
sedikit serbuk lada hitam
sedikit tepung jagung
air

Cara-cara:

dalam bekas besar, perapkan daging kambing dengan bahan blend tadi selama 1 jam,
tapi aku perap 30 minit je.

kemudian, panggang atas kuali leper atau non stick pan,
kalau guna kuali leper biasa tu kena letak minyak sikit la,
aku letak minyak sapi..

 untuk black pepper sauce pula,
cairkan butter..

kemudian masukkan tepung gandum, campur sikit tepung gandum tu dengan air ye..
masa tumis ni, tepung tu memang akan berketul-ketul sket..
kacau je sampai sebati.

kemudian, masukkan bawang besar dan bawang putih..

 gaul-gaul jadi macam ni..

 bila dah naik bau,
masuk air..
air tu agak-agak sendiri la banyak mana..


kemudian, masukkan sos cili, sos lada hitam, serbuk lada hitam dan kicap manis,
kicap tu jangan banyak sangat, nanti kalau warna terlampau gelap tak cantik..
bila dah mendidih, warna dia akan jadi makin gelap...so tak nampak cantik masa menghidang,
rasakan dengan garam, sedikit gula dan serbuk perasa.. 
untuk nak pekatkan kuah, masukkan bancuhan tepung jagung dgn air.

 dah boleh serve dengan kentang goreng dan coslow..
takde la cantik sangat presentation aku kan..
hahaha..

 tapi habis juga...
licin..
makan kat rumah memang buruk lantak sket..



ini lah menu aku berbuka semalam dan sahur pagi tadi.
I love lamb so much!



5 comments:

♥ ROS ♥ said...

Rajin mama to be masak skrg :) hihihi

kfaisal said...

uu dap dap dapp...
thanks julie for the recipe...
bulih aku order lamb chop pasnih ngan awin...
kikikiki

tasekM said...

laki aku pun dh mengorder kambing panggang smlm.
siap pesan.
nk yg marinate 24 jam.
hamboih~


.

liza aziz said...

liza pun suka lamb. tapi rasanya dh tahap gila lamb kot. bukan suka je. haha. lagi-lagi lemak-lemak dia tu.. aaaa sedapnyerrr...cuma nak buat sendiri xberkesempatan lagi... hehee

j.u.l.i.e said...

ros: mmg suka masak, tp penat! hehe

kam: haa..wife ko pon rjin msak2 ni kan...leh order je ngn dia...lamb chop satuuuu! ko mmg pantang tgk kambeng kan..

tasek: wahh..24jam ko...kalo nk memanggang hri ni, semlm dh kena marinate...xde makna aku nk marinate 24 jam...30 minit aje udah...hihi

liza: tekak kita ni sama je eh, suka durian, suka lamb..hehehe...mmg bole geng laa...