Monday, August 13, 2012

biskut makmur

Aku ni old fashion. Aku suka kuih raya jenis lama-lama, contohnya kuih makmur, baulu, biskut suji dan semperit. Kuih yang canggih-canggih sekarang ni suka juga, tapi bukan kategori feveret. So dengan tabah hatinya aku sedaya upaya buat kuih makmur. Actually kuih ni bukan setakat kesukaan aku, tapi adik aku juga. Tiap-tiap tahun dia akan request aku buat kuih ni. Sama macam cornflakes madu tu.

Aku ikut resepi google, tapi biasalah, aku tak akan ikut 100%. Aku suka nak godak-godak resepi tu ikut tekak aku. Jadi ini adalah resepi aku yang telah di godak.

Biskut Makmur.

Bahan-bahan: (Untuk 50-60 biji)

Untuk inti:
200gm kacang tanah
4-5 sb gula halus
sedikit minyak

Untuk bahan doh:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan susu tepung
minyak sapi (tak ada sukatan, ikut banyak mana boleh kepal)
gula halus untuk salut kuih

Cara-cara:


 goreng kacang tanah tanpa minyak..
kemudian, buang kulit, kalau tak nak buang kulit pun takpe.
blendkan halus, then campur dengan gula halus..
ikut suka la kalau nak manis lagi boleh lebihkan gula..
lepas tu tuang minyak sikit supaya kacang tu boleh melekat, nanti senang nak masukkan inti ni dalam doh..

 Untuk doh pula, aku guna sukatan cawan ini...
satukan tepung gandum dan susu tepung dalam mangkuk, gaul-gaulkan sebati,
kemudian gaulkan pula dengan minyak sapi,
gaul sampai agak-agak boleh kepal, jangan keras sangat, jangan lembik sangat.

 ini doh yang dah siap sebati..
banyak ni boleh dapat 50-60 biji..

 bulatkan doh kecik-kecik,
leperkan, masukkan inti kacang tanah tadi,
kemudian bulatkan semula, kalau nak bentuk lonjong macam yg aku buat ni pun boleh..
debab-debab kan kuih makmur aku...hahaha
kemudian, bakar dalam oven pada suku 160 degree C selama 15 minit.

bila dah masak, keluarkan dan sejukkan dulu,
dah sejuk, gaulkan dalam gula halus...
dah boleh makannnnn....


senang je kan...
 tapi aku buat 60+ biji ni pun dah semput cik non...


 

3 comments:

♥ ROS ♥ said...

Samalah dgn ros.. Biskut lg sedap dr yg baru nih :p

gerbera said...

O..mcm ni je ke buat biskut ni.

j.u.l.i.e said...

ros: yg lama tu klasik..yg klasik slalunya sdap, hihi.

boboi: ye, senang aje..cuma bab nk menggentel msukkan inti tu je yg aku penat sket..