Saturday, August 11, 2012

cornflakes madu

Tak sangka tahun ni aku ada mood nak buat kuih raya. Ala...kuih sempoi je pon. Cornflakes madu. Kuih paling senang dalam dunia.

Cornflakes madu

Bahan-bahan:
250gm cornflakes
150gm butter (aku main agak-agak je butter ni sebab takde alat penimbang)
90 gm gula (oleh kerana aku takde alat penimbang, aku tukar jadi 4 atau 5 sudu besar gula, bergantung pada tahap kemanisan yang kita suka)
5 sudu besar madu
 chocolate rice warna warni untuk hiasan


Cara-cara:

 satukan butter, gula dan madu dalam periuk,
cairkan atas dapur dengan api paling kecil,
kacau-kacau sampai semua bahan cair.

 bila semua bahan dah cair, akan jadi macam ni...

 tuangkan campuran butter, madu dan gula yang dah cair tu ke dalam bekas yang ada cornflakes,
gaul-gaul rata sampai semua sebati..

 sudukan adunan kedalam paper cup..


 hiaskan dengan chocolate rice warna warni..

 kemudian, bakar dalam oven pada suhu 150 degree C,
bakar menggunakan api bawah sahaja selama 15-20 minit.
yang ni dah siap di bakar ye,
keluarkan dari oven, sejukkan dulu..

dah sejuk, baru simpan dalam bekas kedap udara..
tutup kemas-kemas supaya tak masuk angin..
nanti lemau...huhu..
dah boleh makan...

senang kan?
budak darjah 6 pun boleh buat..



 


6 comments:

♥ ROS ♥ said...

Sedapnyer.. Leh buat nnt.. Dhla teringin :( huhuhu

en_me said...

tak kasi kawan2 free ponn.. uhhuu

j.u.l.i.e said...

ros: kalo teringin mmg kena buat tu...

en.me: x larat nk buat byk ler...buat dlm 200++ cup je...tu pon dh semputttt...

gerbera said...

Benda ni senang je, tapi bab nak masuk dalam cup tu yg malas.

MrsChomot said...

terima kasih kongsikan resepi. mohon kebenaran tuk saya salinkan tuk peringatan saya dan kekawan yer...:) tima kasih.

MrsChomot said...

terima kasih kongsikan resepi. mohon kebenaran tuk saya salinkan tuk peringatan saya dan kekawan yer...:) tima kasih.